La Calcinara

Het wijnhuis la Calcinara is gelegen in Italië. De wijngaarden van la Calcinara liggen in het Conero gebergte. Dit gebergte ligt ten zuiden van Ancona. Het Conero gebergte staat bekend om haar rode wijnen. Daarom draagt het ook de beschermde naam ‘Rosso Conero’. De belangrijkste druif voor deze rode wijnen is de Montepulciano (niet te verwarren met het gebied). Daarnaast staat de Marken bekend om zijn frisse wijnen gemaakt van de Verdicchio druif.

Het Conero gebergte heeft een geweldige bodem, het bestaat namelijk uit kalksteen. Dit zorgt voor veel mineraliteit in de wijnen. Ook bevat de bodem veel fossielen en in combinatie met de zeewind zorgt dit, vooral in de witte wijn, voor een ziltige toon.

De wijnmakers van la Calcinara zijn Paolo en Eleonora Berluti. De broer en zus maken de wijnen met de kennis die ze in de jaren hebben opgedaan. Paolo heeft zijn kennis opgedaan in Nieuw-Zeeland, Chili en de Bordeaux. Het is een echt familiebedrijf. De vader van Paolo en Eleonora helpt met zijn kennis van wijnbouw de jonge wijnmakers in de wijngaarden.

Het bijzondere aan de wijnen van la Calcinara is dat de smaak en het karakter van de wijnen per seizoen wisselen. Dit komt omdat elk jaar de omstandigheden tijdens het seizoen anders zijn. Meer of minder zon en veel of weinig regen. Dat maakt volgens Paolo en Eleonora het maken van wijn zo bijzonder en een uitdaging. Elk jaar zul je de kwaliteit terug proeven van de wijngaarden alleen zal de wijn net iets anders zijn.